ASCII ve Binary (İkili) Kod Nedir?

ASCII (İngilizce: American Standard Code for Information Interchange, Türkçe: Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi) Latin alfabesi üzerine kurulu 7 bitlik bir karakter kümesidir. İlk kez 1963 yılında ANSI tarafından standart olarak sunulmuştur.

ASCII’de 33 tane basılmayan kontrol karakteri ve 95 tane basılan karakter bulunur. Kontrol karakterleri metnin akışını kontrol eden, ekranda çıkmayan karakterlerdir. Basılan karakterler ise ekranda görünen, okuduğumuz metni oluşturan karakterlerdir. ASCII’nin en çok kullanılan karakterleri aşağıda belirtilmiştir.

binary

ASCII kontrol karakterleri (0-31)

ASCII tablosundaki ilk 32 karakter yazdırılamayan kontrol kodları ve yazıcılar gibi çevre birimlerini kontrol etmek için kullanılır.

ASCII basılabilir karakterler (32-127)

Ascii tablosundaki 32-127 arasındaki karakterler; harfler, rakamlar, noktalama işaretleri ve çeşitli sembolleri kapsamaktdır. Klavyeden giriş yapılabilen ortak karakterler atanmıştır.

Genişletilmiş ASCII kodları (128-255)

8-bitlik ASCII tablosunun çeşitli varyasyonları vardır. Genişletilmiş ASCII tablosunun standart bir versiyonu yoktur. Bu tablo ülkelerin kullandığı dile göre düzenlenmiştir. Bu yüzden Genişletilmiş ASCII tablosundan bahsedilirken hangi karakter kümesine göre genişletildiğinin belirtilmesi gerekir.

BINARY (İKİLİ) KOD

İkili kod (İngilizce: Binary code), metinlerin ya da bilgisayar işletim yapısının ikili rakam sistemi 0 ve 1 kullanılarak gösterilmesidir. Bu işlem her özel sembole ya da yapıya bir bit dizgisinin atanmasıyla yapılır.

Yorum bırakın